karakter

Vajpuha fonott kalács

Vajpuha fonott kalács

karakter

Cukrászkovásszal készült, ennek köszönhetően még másnap is nagyon finom, puha. Én most mazsolával turbóztam fel, de anélkül is zseniális, ha nem szeretitek a mazsolát. Helyette használhattok apróra vágott csokit is akár!

Hozzávalók (két kalácshoz):

  • 500 g liszt
  • 50 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 5 g só
  • 20 g élesztő
  • 40 g tojássárgája
  • 250 ml tej

Kovász:

  • 80 g langyos tej
  • 15 g porcukor
  • 20 g élesztő
  • 40 g liszt

A kovászt a teljes anyagmennyiségből vesszük le!!!!

Sütés: 180 fokra előmelegített sütőben 22-32 perc

Mérjük ki a hozzávalókat külön-külön tálakba, majd vegyük ki a kovászhoz szükséges mennyiséget az adott alapanyagokból. (Ez az ún. cukrászkovász, ami nem összetévesztendő a pékkovásszal! A pékkovász az ugye csak lisztből és vízből készül, és 8-10 napig érlelik.)

Tehát ha kimértük a kovászhoz szükséges anyagmennyiséget, akkor keverjük jól össze, lisztezzük meg kissé a felületét, majd tegyük 30-35 fokos sütőbe és kelesszük duplájára (kb. 15 perc).

Közben keverjük össze a száraz összetevőket, majd morzsoljuk bele a margarint. Ezután jöhet hozzá a tojássárgája a maradék tej, majd a kovász. Dolgozzuk jól össze, majd dagasszuk jól ki a tésztát! ( Ha ki tudod húzni vékonyan „hártyásra” a tésztát, és nem szakad, akkor jó a dagasztás). A dagasztás történhet géppel vagy akár kézzel is.

Ezután fedjük le a tésztát egy darabka sütőpapírral, majd tegyük vissza a 30-40 fokos sütőbe, kb. 20 percre, hogy megkeljen. (Vagy kelesszük szobahőmérsékleten addig, amíg duplájára nő, kb. 45 perc)

Ezt követően gyúrjuk át a tésztát és gyúrjuk bele a mazsolát/csokicseppeket. Pihentessük 10 percen keresztül majd osszuk fel 12 egyenlő részre a tésztát (6os fonással fontam) , és gömbölyítsük fel a tésztadarabokat. 

Ezután hagyjuk állni 5-10 percet a gombóckákat, majd sodorjunk egyenletes, egyforma nagyságú szálakat. Fonjuk össze a szálakat (ne legyen se túl szoros, se túl laza), majd kenjük le felvert tojással  és hagyjuk ismét kelni 30-40 fokos sütőben kb. 15 perc, szobahőmérsékleten 30 percig. Majd kenjük le ismét, és 180 fokra előmelegített sütőben 22-32 perc alatt süssük készre.

a recept videóját megtalálják a Facebook és Instagram oldalainkon

recept és kép Reisz Daniella