karakter

Magic Milk és a Táplálékallergia Tábor

Magic Milk és a Táplálékallergia Tábor

karakter

Hazánkban a statisztikák szerint a városi iskolák minden osztályában, a közösségi és falusi intézményekben minden második osztályban van legalább egy táplálékallergiás gyerek. Számukra minden étkezés kihívást jelent, egy nyári táborról már nem is beszélve. Éppen ezért van kiemelt jelentősége az olyan kezdeményezéseknek, mint a Magic Milk által támogatott nyári tábor. A Táplálékallergiás Gyermekeket Táboroztató Egyesület által létrehozott program egy olyan hely, ahol a gyerekek életre szóló barátságokat köthetnek, ahol a táborozókból később akár táboroztatók is válhatnak, miközben egyetlen másodpercig nem kell aggódniuk az ételek miatt, és még a szülők is nyugodtak lehetnek. Valódi közösségi élményt jelent a hasonló sorsú gyerekeknek a tudat, hogy nincsenek egyedül, miközben megtapasztalhatják az önfeledt nyári táborozás varázsát: erről szól a Táplálékallergia Tábor!

Az ételintolerancia számos lemondással és szigorú diéta betartásával jár, mely során az allergéneket teljesen ki kell vonni az étrendből. A kicsiknek különösen nehéz lehet megérteniük és elfogadniuk, hogy szerencsésebb kortársaikkal ellentétben ők egy élethosszig tartó diétában kötelesek élni, és nem ehetnek mindent, amit csak szeretnének; a szülők oldaláról pedig rengeteg odafigyelést és szervezést igényel. Számos gyerek például emiatt nem tud részt venni osztálykirándulásokon vagy táborokban, mivel a helyszínek nem mindig tudják biztosítani a mentes étkezést, illetve a szülőknek is gondot okoz az ételcsomagolás.

A probléma felismerése egy újító kezdeményezéshez vezetett, amit 2009-ben a Táplálékallergiás Gyermekeket Táboroztató Egyesület egy tábor formájában valósított meg. Az egyesület és a szervezők célja, hogy minden szigorú étrendet tartó gyermeknek lehetősége legyen olyan környezetben táborozni, ahol biztonságban érezhetik magukat.

Az egy hetes tábor során minden évben közel száz hasonló sorsú gyermek mártózik meg a rengeteg élményben. A szervezők izgalmas és változatos programokkal készülnek, ahol játékos formában dolgoznak fel különböző történelmi és kulturális témákat. Voltak például „legendás” táborok, ahol egy főhős köré építették a tematikát, mint például Herkules vagy Aladdin. A legnépszerűbbek pedig mind közül a nyomozós tematikák voltak. Tavaly FBI tábort szerveztek, idén pedig FBI 2.0 lesz, ahol az elveszett drogszállítmány után fognak nyomozni a gyerekek. Hatalmas az érdeklődés a program iránt, így gyorsan be is telik a tábor, hiszen ez egy egyedülálló lehetőség az ételallergiás gyermekeknek és családjaiknak. A többszörös túljelentkezés miatt sokan várólistára kerülnek és vannak olyanok is, akik éveket várnak arra, hogy eljussanak a táborba.

Az élet táplálékallergiával

„A hétköznapok során azzal kell megküzdeniük, hogy ők a fura csodabogarak. A táborban azonban szembesülnek azzal, hogy nincsenek egyedül, ennek pedig elég erős közösségépítő hatása van”  

– mondta nekünk egy táborozó kislány apukája.

A szervezők már a tábor előtt egyeztetik a családokkal az ételallergiákat, megkérdezik a gyerekek preferenciáit bizonyos élelmiszerekkel kapcsolatban, így a közel 100 táborozó számára úgy variálják az étlapot, hogy az mindenkinek megfelelő legyen. Sokan itt találkoznak először másfajta mentes élelmiszerekkel – többek között a Magic Milk termékeivel is –, amelyek új perspektívát kínálnak a családok számára. A tábor során kialakítanak egy ülésrendet, amelyet megjegyeznek a szervezők, így tudják biztosítani, hogy mindenki tartsa a diétáját. A gyerekek nem is érzik át azt a szigort, amelyet a szervezők tanúsítanak a tábor során. Minden igen magas szintű programszervezést igényel.

„Amikor elmész ebbe a táborba, akkor egyszerűen nem kell arra figyelned, hogy mit eszel, hanem egy csomó finom kaját ehetsz – és ráadásul mindenmentes is. Rengeteg gyerek hasonló dolgokon megy keresztül és amikor rájössz, hogy nem csak neked van ilyen problémád, már nem is tűnik akkora nehézségnek”

– osztotta meg velünk a táborvezető a gondolatait.

A közös sors ereje

Az élmények és az ott kialakult kapcsolatok nemcsak a tábor után tartanak ki, hanem generációkon is átívelnek. Az egyik táboroztató a program során kötött életre szóló ismeretségei hatására döntött úgy, hogy nevelővé válik. Emellett a táborvezető példája is említésre méltó, ő ugyanis továbbra is szoros kapcsolatot ápol régi táborozó barátaival, illetve azóta az ő gyermekeikkel is, akik évente jönnek táborozni. Ezek mind tökéletes példái annak, hogy a találkozások milyen mély nyomot hagynak a gyerekekben. Az a tény, hogy a szervezők és táborvezetők egykor táborozók voltak, azt mutatja, hogy ez a közösség sokkal inkább egy összetartó családra hasonlít, így a részvétel nemcsak egy esemény az életükben, hanem egy életre szóló kötelék is. A Magic Milk márka szívügye olyan értékek mellett kiállni, amelyet a Táplálékallergiás tábor képvisel. Minden évben büszkén vállalják a szervezés támogatását, hogy több száz gyereknek és családjának könnyítsék meg az életét.

A Magic Milk a laktózmentes márkák élén

Huszár Adél dietetikus az intoleranciák kialakulásáról mesélt. Pár évvel ezelőtt ő is részt vett a táborban és felügyelte a konyhán folyó munkákat. Említette, hogy a táborban főleg glutén- és tejérzékeny gyerekek vannak, de elvétve egy-két tojásallergiással is találkozhatunk. Bizonyos intoleranciáknál teljesen más tünetegyüttest tapasztalnak az érintettek: a tejfehérje-allergiát 3 éves korig kinőheti egy gyermek, ha még kiskorban diagnosztizálják, ha azonban 3 éves kor után alakul ki, akkor nagy valószínűséggel élete végéig vele marad. A gluténérzékenység viszont nem kifejezetten táplálékallergia, ott a szervezet saját maga kezdi el támadni a búzafehérjét és ellenanyagot termel a testünk, ez pedig egyáltalán nem nőhető ki.

A Naszálytej Zrt. azért is számít úttörőnek, hiszen elsőként hozta létre Magyarországon laktózmentes márkáját, a Magic Milket, amit egy saját fejlesztésű szabadalom alapján készített. Az újításnak köszönhetően a vállalat képes volt kiterjeszteni termékpalettáját számos tejtermékkel, többek között habtejszínnel, túróval, túródesszertekkel, kaukázusi kefirrel, görög és számos különféle ízesítésű joghurttal, tejföllel, vajkrémmel, sőt, jegeskávéval és madártejjel is. A sokszínű kínálat nemcsak a laktózérzékeny fogyasztók számára nyújt széles választékot, hanem mindenki számára lehetővé teszi, hogy anélkül élvezze a tejtermékek ízét, hogy aggódnia kellene a laktózintoleranciával kapcsolatos kellemetlenségek miatt, hiszen laktóz, glutén- és diómentes termékeket is kínál.

A Magic Milk évek óta elkötelezett támogatója a Táplálékallergiás tábornak, jelentős hozzájárulással biztosítva annak megvalósulását. A márka segít abban is, hogy változatos programokat kínáljon a gyerekeknek, így minden évben különböző csapatversenyekkel készülnek.

Idén még egy kezdeményezéssel is segíti a tábort: május 1-31. között bármely Magic Milk laktózmentes epres, barackos, natúr vagy görög krémjoghurt megvásárlásával a termék árából 1 forinttal a Táplálékallergiás Gyermekeket Táboroztató Egyesületet támogatja.

A megvásárolt termékekkel pedig te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy egyre több táplálékallergiás gyerek táborozhasson! Ha szeretnél többet megtudni a tábororról vagy az egyesületről, akkor látogass el a tábor hivatalos weboldalára (https://www.taplalekallergiatabor.com/).