Miért fontos, hogy orvos állapítsa meg a laktózérzékenységet?

Gyakori hasfájás és puffadás a reggeli tejeskávé után? Nem biztos, hogy laktózérzékenységről van szó!

Emésztőrendszeri problémáink esetén hajlamosak vagyunk a kellemetlen tüneteket tapasztalva azonnal  laktózérzékenységre gyanakodni. Öndiagnózis helyett azonban érdemes szakemberhez fordulnunk.

Miért fontos a rendellenesség észlelésekor orvoshoz fordulni?

Elsősorban azért, hogy megtaláljuk a probléma valódi okát. A haspuffadást, émelygést, hányingert számos megbetegedés okozhatja: hasonló tünetekkel jelentkezik például a tejfehérje allergia,  irritábilis bél szindróma, vagy a lisztérzékenység is. Ha bármilyen problémát észlelünk, mindenképpen keressük fel háziorvosunkat, gasztroenterológusunkat! Ha szakember segítsége nélkül kísérletezgetünk, csak ártunk magunknak.

Mi történik, ha egyszerűen csak nem iszunk tejet?

Ha teljes mértékben kizárjuk a tejet az életünkből, fontos tápanyagokat vonunk meg a szervezetünktől, így súlyos kalcium és D-vitamin hiány alakulhat ki a testünkben. Ezek alacsony szintje negatívan hat az immunrendszerünk működésére, és a csontjaink egészségén kívül memóriazavart, viselkedésbeli változásokat, akár depressziót is okozhat.

Mivel a laktóz számos más ételben megjelenhet, nem megoldás önmagában, hogy egyszerűen csak nem fogyasztunk tejet, ha intoleranciára gyanakszunk. Egy szakember abban is tud segíteni, pontosan mit fogyaszthatunk és mit nem, illetve mire kell figyelnünk az étkezések során.

Jó alternatívaként szolgálnak ilyen esetben a mentes készítmények. Ezekben minden olyan ásványi anyag és vitamin megtalálható, mint a sima változatokban, ráadásul se ízre, sem pedig állagra nem különböznek drasztikusan. Sütésre, főzésre is éppúgy alkalmasak, mint azok a társaik, amik nem tartalmazzák a laktáz enzimet, így tulajdonképpen semmiben nem szenvedünk hiányt.

Érdemes minél hamarabb kideríteni a probléma okát

A laktózérzékenység kezelhető diétával és tünetmentességet segítő gyógyszerrel is. Amennyiben utóbbit választjuk, szervezetünk képes lesz lebontani a tejcukrot a benne található enzim segítségével.

Laktózintolerancia gyanújának esetén kétféle vizsgálat közül választhatunk. ezekről egy korábbi cikkünkben már írtunk.

Az emésztőrendszeri panaszokat – csak úgy, mint mást is – komolyan kell venni. Helytelen diagnózis esetén a tünetek fennmaradnak, de akár súlyosbodhatnak is – nem beszélve a további mellékhatásokról, amiket a nem megfelelő kezelés okozhat. Egy orvos segít minden egyéb eshetőséget kizárni, és pontosan meghatározni a kellemetlen tünetek eredetét.