karakter

Miért fontos, hogy orvos állapítsa meg a laktózérzékenységet?

Miért fontos, hogy orvos állapítsa meg a laktózérzékenységet?

karakter

Gyakori hasfájás és puffadás a reggeli tejeskávé után? Nem biztos, hogy laktózérzékenységről van szó!

Emésztőrendszeri problémáink esetén hajlamosak vagyunk a kellemetlen tüneteket tapasztalva azonnal laktózérzékenységre gyanakodni. Öndiagnózis helyett azonban érdemes szakemberhez fordulnunk.

Miért fontos a rendellenesség észlelésekor orvoshoz fordulni?

Elsősorban azért, hogy megtaláljuk a probléma valódi okát. A haspuffadást, émelygést, hányingert számos megbetegedés okozhatja: hasonló tünetekkel jelentkezik például a tejfehérje allergia, irritábilis bél szindróma, vagy a lisztérzékenység is. Ha bármilyen problémát észlelünk, mindenképpen keressük fel háziorvosunkat, gasztroenterológusunkat! Ha szakember segítsége nélkül kísérletezgetünk, csak ártunk magunknak.

Mi történik, ha egyszerűen csak nem iszunk tejet?

Ha teljes mértékben kizárjuk a tejet az életünkből, fontos tápanyagokat vonunk meg a szervezetünktől, így súlyos kalcium és D-vitamin hiány alakulhat ki a testünkben. Ezek alacsony szintje negatívan hat az immunrendszerünk működésére, és a csontjaink egészségén kívül memóriazavart, viselkedésbeli változásokat, akár depressziót is okozhat.

Mivel a laktóz számos más ételben megjelenhet, nem megoldás önmagában, hogy egyszerűen csak nem fogyasztunk tejet, ha intoleranciára gyanakszunk. Egy szakember abban is tud segíteni, pontosan mit fogyaszthatunk és mit nem, illetve mire kell figyelnünk az étkezések során.

Jó alternatívaként szolgálnak ilyen esetben a Magic Milk laktózmentes készítmények. Ezekben a termékekben minden olyan ásványi anyag és vitamin megtalálható, mint a sima változatokban, ráadásul se ízre, sem pedig állagra nem különböznek drasztikusan. A Magic milk laktózmentes termékek Sütésre, főzésre is éppúgy alkalmasak, mint azok a társaik, amik nem tartalmazzák a laktáz enzimet, így tulajdonképpen semmiben nem szenvedünk hiányt.

Érdemes minél hamarabb kideríteni a probléma okát


Ajánlott már az első tünetek észlelésekor orvoshoz fordulni, de ha ez valami miatt nem történt meg, pótoljuk minél hamarabb! Amint lehet, keressünk fel egy gasztroenterológust, hogy felmérhessük az okozott kárt. A diagnózist felállítani, és ehhez mérten a további teendőket csak szakember tudja megállapítani.

A laktózérzékenység kezelhető diétával és tünetmentességet segítő gyógyszerrel is. Amennyiben utóbbit választjuk, szervezetünk képes lesz lebontani a tejcukrot a benne található enzim segítségével.

Laktózintolerancia gyanújának esetén kétféle vizsgálat közül választhatunk. ezekről egy korábbi cikkünkben már írtunk.

Az emésztőrendszeri panaszokat – csak úgy, mint mást is – komolyan kell venni. Helytelen diagnózis esetén a tünetek fennmaradnak, de akár súlyosbodhatnak is – nem beszélve a további mellékhatásokról, amiket a nem megfelelő kezelés okozhat. Egy orvos segít minden egyéb eshetőséget kizárni, és pontosan meghatározni a kellemetlen tünetek eredetét. Étkezzünk felelősségteljesen, egészségesen!

Mi történik, ha laktózérzékenyként nem változtatunk az étrendünkön?

Emésztőrendszerünk nagyon alapos, bonyolult munkát végez. A vékonybélben megtalálható laktáz enzim felel a tejcukor lebontásáért, hogy aztán ezek tovább haladva képesek legyenek eljutni a szervezet működéséhez szükséges létfontosságú szervekhez. Ha az enzim hiánya miatt a laktóz bontatlanul érkezik a vastagbélbe, annak súlyos következményei lehetnek: károsodnak a bélbolyhok, és emiatt más tápanyagok sem tudnak felszívódni.

Eleinte ugyan valóban csak haspuffadást, émelygést, majd hasmenést, rosszabb esetben hányingert tapasztalhatunk, de ezek akár krónikussá is válhatnak. Idővel kialakulhat félelem az evéstől, amik pszichikai problémákhoz vezethetnek, például szorongáshoz, depresszióhoz. Egyéb mellékhatás lehet a drasztikus súlycsökkenés, vagy indokolatlannak tűnő hízás, hajhullás, kiszáradás, bőrszárazság, ugyanakkor a kalciumhiányt, a vitaminok csökkent termelését, a bélflóra egyensúlyának felborulását vagy az immunrendszer hatékonyságának csökkenését is mind-mind okozhatja a nem megfelelő étrend.