karakter

Hogyan állapítják meg a laktózérzékenységet?

Hogyan állapítják meg a laktózérzékenységet?

karakter

Miért szükséges orvoshoz fordulnom?

Görcsök, puffadás, gázképződés, hasmenés, hányinger: ezek mind a laktózintolerancia tünetei közé tartoznak. Mivel azonban ezeket számos más betegség is előidézheti, a laktózérzékenység megállapításához elengedhetetlen a szakorvosi vizsgálat. Az intoleranciát és annak mértékét – amely egyénenként eltérő lehet – kétféleképpen, úgynevezett hidrogénkilégzési, valamint genetikai vizsgálattal is tudják vizsgálni.

A hidrogénkilégzési teszt

A vizsgálat teljes időtartama 120-180 perc, és a laktózérzékenység mellett egyéb betegségek kimutatására is alkalmas. A teszten résztvevőknek olyan oldatot kell éhgyomorra elfogyasztani, amely laktózt (tejcukrot) tartalmaz. A folyadék elfogyasztását megelőzően és azt követően 20 percenként vizsgálják a lélegzet hidrogéntartalmát, majd ezeket az értékeket összehasonlítják egymással, és figyelik az esetlegesen megjelenő tüneteket. Az emésztetlen laktóz hatására a vastagbélben hidrogén keletkezik, amely a véráramba és a lélegzetbe is bekerül: a kilégzésből kimutatható magasabb értékek esetén tehát valószínűsíthető a laktózintolerancia.

A genetikai vizsgálat

A genetikai vizsgálat során nem szükséges laktózt (tejcukrot) tartalmazó italt fogyasztani: ehhez a pácienstől vért vagy szájnyálkahártya-kenetet vesznek, ami alapján meg tudják figyelni a génjeinket.

A géneket szüleinktől örököljük – a szervezetünk működését és növekedését befolyásoló fehérjék szabályozásához és előállításához szükséges információkat tartalmazzák. Ezen géneknek bizonyos variációi az allélok, melyek fajtájából megállapítható a laktózérzékenységünk is. Ha az allélpárunk közül az egyik legalább tartalmazza az laktáz enzim működéséhez szükséges információkat, akkor képesek vagyunk lebontani a laktózt. Ha egyik sem ilyen, az azt jelenti, hogy az enzim működése leállt kétéves korunk körül, mikor elhagytuk az anyatejet.

A genetikai vizsgálattal azt képesek megállapítani, hogy megtalálható-e génjeinkben a laktáz enzim működéséhez szükséges információ. Mindebből pedig arra következtetnek, hogy szervezetünkben működik vagy leállt-e a laktáz termelése, és képesek vagyunk-e lebontani a tejcukrot.

Hogyan tudok felkészülni a tesztekre és mi jön utána?

Az orvos alaposan felkészít majd, és minden szükséges információt elmond a teszt előtt – például, hogy milyen ételeket kell kerülnünk a vizsgálatot megelőző napon. A tesztek elvégzését az eredmények közös kiértékelése követi, amelyben szó esik az új étrend felállításáról is.

A laktóz lebontásáért felelős laktáz veleszületett hiánya esetén már kis mennyiségű laktóz fogyasztása is súlyos tüneteket eredményezhet. A laktózérzékenység megfelelő diétával és a tünetmentességet segítő gyógyszerrel is kezelhető. Annak érdekében, hogy szervezetünk minden fontos tápanyaghoz hozzájusson, érdemes laktózmentes termékeket fogyasztani – ezek ugyanis mind rendelkeznek a hagyományos tej előnyeivel.