karakter

Mi az a laktóz, mi is az a laktáz?

Mi az a laktóz, mi is az a laktáz?

karakter

Mi a különbség a két fogalom között?

Ha az ember laktózérzékeny, biztosan rengeteget hallja a laktóz és a laktáz kifejezéseket, hasonló csengésük miatt azonban könnyen összekeverhetjük őket. Egészségünk érdekében viszont érdemes tisztába tenni a jelentésüket.

A laktóz és a laktáz


Kezdjük az enzimekkel! Az enzimek olyan fehérjék, amelyek biokémiai folyamatok felgyorsításáért felelnek. Testünkben is sokféle enzim működik: például a laktáz nevű, amely egy olyan, a szervezetünkben működő enzim, amely elemeire bontja a laktózt.

Laktóznak a tej szénhidráttartalmát adó kettős cukrot nevezzük, amely glükózból és galaktózból áll. Ha valamilyen oknál fogva nem megfelelő a laktáz enzim ellátottsága a szervezetünknek, akkor a laktóz (tejcukor) nem bomlik le, ez okozza a hasi panaszokat.

Hogyan bomlik le a laktóz? Hogyan működik a laktáz?

A laktáz enzim a vékonybél hámsejtjeinek felszínén lévő membránhoz kapcsolódva helyezkedik el. Amikor a laktóz ideér, azt a laktáz elsőként glükózra és galaktózra bontja ahhoz, hogy ezek felszívódhassanak. A laktáz enzim figyelemre méltó sajátossága, hogy míg az összes többi szénhidrátbontó enzim esetében az egyszerű cukrok felszívódása határozza meg, hogy milyen gyors a bontás sebessége, a laktáz nem így működik.  Esetében maga a laktáz aktivitása szabja meg a felszívódást: vagyis attól, hogy több tejcukor kerül be a szervezetbe, nem gyorsul fel a folyamat.

Miért van szüksége a szervezetünknek laktózra és laktázra?

A laktóz egy szénhidrátfajta. A szénhidrát az egyik legfontosabb tápanyag az emberi szervezet számára: ez az agy üzemanyaga. Nélkülözhetetlen szerepet játszik az izomműködés, a memória, a tanulási folyamatok, a koncentrációs képesség, a vegetatív idegrendszer, a veseműködés, a sebgyógyulás illetve a hormonális működés területén. Fontos építőkövei a vörösvérsejteknek, egyes fehérvérsejteknek, a csontvelő sejtjeinek és az agysejteknek is.


Egy újszülött számára a laktóz (tejcukor) az elsődleges szénhidrátforrás, amelyhez az anyatejes táplálkozás során jut hozzá. Ez segíti őt a csontosodás folyamatában és a szövetek beépítésében. Laktáz enzim nélkül nem lehet lebontani a tejcukrot – így nem csak a hasi panaszok jelentkeznek, hanem a szervezet nem jutna fontos tápanyagokhoz sem, mert nem történik meg a bomlás, és így a felszívódás folyamata sem.

A laktózmentes tejkészítmények a laktáz enzim mellett a laktózt már csak bontott állapotban – glükóz és galaktóz formájában – tartalmazzák. Bátran fogyasszuk őket – a bennük levő fontos tápanyagok elengedhetetlenek szervezetünk optimális működéséhez.