A laktózmentes diéta elhanyagolásának következményei

Mi történik, ha laktózérzékenyként nem változtatunk az étrendünkön?

Egyesek szerint a laktózmentes étrend betartása nem egyszerű dolog, mások pedig úgy gondolják, nem is olyan kellemetlenek az érzékenység tünetei, ezért inkább vállalják a következményeket. Lássuk, mik is a kockázatai annak, ha valaki a szakemberek tanácsa ellenére nem tartja a diétát.

Nem a haspuffadás a legrosszabb, ami történhet

Emésztőrendszerünk nagyon alapos, bonyolult munkát végez. A vékonybélben megtalálható laktáz enzim felel a tejcukor lebontásáért, hogy aztán ezek továbbhaladva képesek legyenek eljutni a szervezet működéséhez szükséges létfontosságú szervekhez. Ha az enzim hiánya miatt a laktóz bontatlanul érkezik a vastagbélbe, annak  súlyos következményei lehetnek: károsodnak a bélbolyhok, és emiatt más tápanyagok sem tudnak felszívódni.

Eleinte ugyan valóban csak haspuffadást, émelygést, majd hasmenést, rosszabb esetben hányingert tapasztalhatunk, de ezek akár krónikussá is válhatnak. Idővel kialakulhat félelem az evéstől, amik pszichikai problémákhoz vezethetnek, például szorongáshoz, depresszióhoz. Egyéb mellékhatás lehet a drasztikus súlycsökkenés, vagy indokolatlannak tűnő hízás, hajhullás, kiszáradás, bőrszárazság, ugyanakkor a kalciumhiányt, a vitaminok csökkent termelését, a bélflóra egyensúlyának felborulását vagy az immunrendszer hatékonyságának csökkenését is mind-mind okozhatja a nem megfelelő étrend.

Mit tehetek, ha nem kezeltem a laktózérzékenységemet?

Ajánlott már az első tünetek észlelésekor orvoshoz fordulni, de ha ez valami miatt nem történt meg, pótoljuk minél hamarabb! Amint lehet, keressünk fel egy gasztroenterológust, hogy felmérhessük az okozott kárt. A diagnózist felállítani, és ehhez mérten a további teendőket csak szakember tudja megállapítani.

Emésztőrendszeri panaszainkat sosem szabad félvállról venni – étkezzünk felelősségteljesen, egészségesen! A laktózmentes diétáról, annak formáiról, és lehetőségeiről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Forrás: https://www.hazipatika.com/eletmod/probiotikumok/cikkek/a_belflora_mint_az_immunrendszer_resze/rossz_kozerzetet_okozhat_a_belflora_karosodasa/20110825150305