karakter

Tejcukor érzékenység és tejfehérje-allergia

Tejcukor érzékenység és tejfehérje-allergia

karakter

A tehéntejfehérje-allergia, amit általában egyszerűen csak tejallergiának rövidítenek, az egyik leggyakoribb ételallergia hazánkban. Ha valaki tejallergiás, akkor a tejben lévő fehérjére (általában a kazeinre) válik érzékennyé, amit – a laktózérzékenységgel ellentétben – sajnos nem lehet kiküszöbölni. Ekkor teljesen ki kell iktatni a tejet, tejtermékeket és még a rejtett formában tejfehérjét tartalmazó élelmiszereket is (például felvágottak, késztermékek) az étrendből.

A tejallergia tünetei hasonlóak lehetnek, mint a tejcukor érzékenységé. Ugyanúgy haspuffadással és hasmenéssel is járhat mint a laktózérzékenység, de emellett megjelenhetnek másfajta allergiás reakciók, például hányás, gége-ödéma, bőrpír vagy csalánkiütés. Lényeges, hogy a tejfehérje-allergiát is szakorvos diagnosztizálja.