karakter

Mi a teendő, ha azt gyanítjuk, mi, vagy családtagunk laktózérzékeny?

Mi a teendő, ha azt gyanítjuk, mi, vagy családtagunk laktózérzékeny?

karakter

Fontos tisztában lenni azzal, hogy más típusú problémák, például a lisztérzékenység (coeliakia) is okozhat a laktóz intoleranciához hasonló tüneteket. Annak érdekében, hogy ne zárjuk ki indokolatlanul a tejet, s ezzel együtt fontos tápanyagokat saját vagy a gyermekünk étrendjéből, forduljunk háziorvoshoz vagy gasztroenterológushoz, aki pontosan meg tudja állapítani, hogy mi okozza a panaszokat. Emellett a szakember javaslatot tud adni arra, hogy hol tudjuk elvégeztetni a bizonyságot adó teszteket.

  • A leggyakoribb tejcukor érzékenység vizsgálat a hidrogén kilégzési teszt, ez mutatja ki legbiztonságosabban az intoleranciát.

Az éhgyomorra (étkezést követően legalább 6 órával) történő vizsgálat egy laktóz tartalmú tesztital fogyasztását követően, többszöri méréssel történik és 2-3 órát vesz igénybe. Amennyiben a szervezetben nem vagy nem megfelelő mértékben termelődik laktáz enzim, az elfogyasztott laktóz bakteriális erjesztés útján hidrogénre és szerves savakra bomlik. Ebben az esetben a kilélegzett levegőben jelentős H2 gáz koncentráció növekedés mérhető, ami 20 ppm (parts per million – milliomod rész) érték felett laktóz intoleranciára utal.

  • A genetikai laktóz intolerancia vizsgálat a tejcukor érzékenységért felelős gén felfedezése óta hozzáférhető hazánkban is, ez azonban csak a laktóz intolerancia lehetőségét mutatja ki.
    A genetikai vizsgálat alapján előre jelezhető – már csecsemő vagy gyermekkorban – az érzékenység esetleges későbbi kialakulása.

genetikai vizsgálathoz általában csak szájnyálkahártya kenet vétel szükséges. A teszt fájdalom és más kellemetlenség nélkül elvégezhető, hiszen ebben az esetben nincs szükség laktóz fogyasztására, mely tejcukor érzékenyek esetében diszkomfort érzést és más problémákat okoz. A mintavétel mindössze pár percet igényel, emellett pedig ma már vannak olyan laboratóriumok is, amelyek akár postán is kiküldik az eszközt, illetve fogadják a mintát az elemzéshez.