karakter

Kiket érint a probléma?

Kiket érint a probléma?

karakter

Szakértők szerint a magyar lakosság 20-30%-a, tehát kb. 2-3 millió ember érintett a hiányproblémával, ezen belül a gyerekek kb. 10%-a, vagyis mintegy 200.000 fiatal laktózérzékeny. Diagnózisa mégis keveseknek van, mert sokan nem ismerik fel, hogy mi okozza a kellemetlenségeket a tejfogyasztást követően és nem fordulnak orvoshoz.

A laktózérzékenység elterjedtsége nagymértékben függ a különböző etnikumok és népek gasztrokulturális jellemzőitől. Angliában például a lakosság 5-15%-a, Németországban 15%-a, Ausztriában 15-20%-a, Dél-Franciaországban 65%-a, az Egyesült Államokban 22%-a, Japánban 89%-a, Kínában pedig 93%-a laktózérzékeny. Az egyes etnikumok laktózérzékenysége közötti eltérés eredetét sokan a neolitikus korra vezetik vissza. A Mezopotámiában kettéváló népek közül a későbbi nomád állattenyésztők esetében az állatok húsa és teje képezte a táplálkozás alapját, így a laktózaktivitás fennmaradt a gyerekkoron túl is.

A Tetra Pak korábbi felmérése szerint Magyarországon alig 1% a laktózmentes tejek aránya, pedig sokan, a lakosság 20-30%-a érzékeny a tejcukorra. Ezzel szemben Ausztriában, ahol a lakosság kb. 15%-a érintett, mégis, a forgalomban lévő tejek 3%-a laktózmentes, Finnországban pedig 12% a laktózmentes tejek aránya, noha a lakosságra vetítve jóval kevesebb a tejcukorra érzékenyek száma.