Bodrogi Eszter, a Fűszer és Lélek blog szerzőjének receptje
Hozzávalók:
- 5 dl tokaji késői szüret
- 5 dl 100%-os fehér-szőlőlé
- 1 citrom reszelt héja
- 1 vaníliarúd
- 1 szem csillagánizs
- 1/4 fahéjrúd
- 2 tojás sárgája
- 1+1 (12+12 g) evőkanál porcukor
- 3+2 dl Magic Milk tejszín
- 2 evőkanál (24 g) liszt
- 5 dkg mézeskalács
Elkészítése:
A szőlőlét és a bort a kikapart vaníliarúddal, csillagánizzsal, fahéjjal és a citrom héjjal együtt felforraljuk. A tojást a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tejszínt, majd a lisztet is, és simára keverjük. A szőlőlés levet leszűrjük, lehúzzuk a tűzről és szűrőn keresztül beleöntjük a tojásos lét, úgy hogy közben kevergetjük, nehogy összekapjon. Alacsony lángon főzzük még öt percig. Teljesen lehűtjük. Közben a maradék tejszínből kemény habot verünk, a mézeskalácsot pedig késes robotgéppel morzsává daráljuk. Óvatosan összekeverjük a kettőt, és a tejszínhabot a leves tetejére kanalazzuk.