karakter

San Sebastian sajttorta, avagy baszk égetett sajttorta

San Sebastian sajttorta, avagy baszk égetett sajttorta

karakter

A San Sebastian sajttortát, más néven baszk sajttortát vagy La Viña sajttortát a baszkföldi San Sebastian városában találta fel Santiago Rivera a La Viña étterem séfje, 1990-ben.

A baszk sajttorta egy iszonyatosan krémes állagú sajttorta, amely szinte szétolvad a szádban! A hagyományos sajttortával ellentétben nincs kekszes alapja, és nagyon magas hőmérsékleten viszonylag rövid ideig kell sütni, így a széle már-már kissé megég, de a belseje észveszejtően krémes lesz!

Szinte gyerekjáték elkészíteni, elég hozzá egy spatula, mindent össze kell keverni, betenni a sütőbe és kész!

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű formához:

  • 600 g krémsajt (szobahőmérsékletű legyen!)
  • 200 g cukor
  • 4 db L-es tojás (szobahőmérsékletű)
  • 24 g étkezési keményítő
  • 400 ml Magic Milk laktózmentes habtejszín (szobahőmérsékletű)
  • fél citrom leve
  • 1 csipet só
  • 1 tk. vanília-paszta

Csokiszósz:

  • 200 g étcsoki / vagy 100 g étcsoki + 100 g tejcsoki
  • 100 ml Magic Milk laktózmentes habtejszín
  • 100 ml Magic Milk laktózmentes tej
  • egy csipet só
  • pár csepp folyékony stevia

Első lépésben a keményítőt 1 dl tejszínnel csomómentesre keverünk.

Ezt követően a szobahőmérsékletű (!) krémsajtot a cukorral közepes fokozaton krémesre keverjük. Ez nagyjából fél percet vesz igénybe, fontos, hogy ne keverjük túl! Ha nincs állógépünk akkor inkább spatulával kézzel keverjük, ne használjunk habverőt vagy kézi robotgépet, mert azzal túl sok levegőt keverünk a tésztába.

A tojásokat törjük fel egy tálba és villával keverjük simára. Alacsony fokozaton két részletben apránként keverjük a krémsajtos masszába. Ezután adjuk hozzá a tejszínben elkevert keményítőt, a citromlevet, a sót, a maradék habtejszínt, majd a vanília pasztát is.

Öntsük sütőpapírral bélelt formába (alul és oldalt is béleljük ki a formát), majd néhány határozott mozdulattal csapjuk az asztalhoz hogy a belekevert levegőbuborékok távozzanak. 230 fokra előmelegített sütőben süssük 30-35 percig. Félidőben forgassuk meg a formát hogy egyenletesen barnuljon. Akkor jó ha még remegős a közepe!

Megvárjuk míg teljesen kihűl, majd 1 éjszakára hűtőbe tesszük. (Ez nagyon fontos, mert aznap még olyan lágy hogy nem fogjuk tudni szeletelni)

A csokiszószhoz keverjünk össze egy hőálló tálban 200 g apróra vágott étcsokit, 100 ml tejszínnel és 100 ml tejjel, egy csipet sóval, és pár csepp folyékony steviával. Ezt el is hagyhatjuk, de akkor én azt ajánlom, hogy használjunk 100 g étcsokit és 100 g tejcsokit.

Melegítsük össze mikróban 10-20 másodpercenként átkeverve. (Tűzhelyen is elkészíthetjük folyamatos keverés mellett, közepes lángon.)

 Az elkészült sajttortát másnap a csokiszósszal tálaljuk. Mennyei manna, próbáljátok ki!

Enjoy!

Recept és kép: Reisz Daniella