karakter

San Franciscó-i kagylóleves „clam chowder”

San Franciscó-i kagylóleves „clam chowder”

karakter

Hozzávalók:

  • 3 nagyobb krumpli megfőzve és kockákra vágva
  • Kb. 100 g füstölt húsos szalonna kockákra vágva
  • 5 dkg Magic Milk laktózmentes vaj
  • 1 nagyobb hagyma apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma áttörve
  • 2-3 szál zeller (zöld, angol zeller) apróra vágva
  • 3-4 evőkanál fehér liszt
  • 1 marék tisztított főtt kagyló (pl. mélyfagyasztott)
  • 1-1.5 liter zöldségleves (kockából, lehet csirkeleves is)
  • Fél evőkanál kakukkfű
  • 2-3 babérlevél
  • Frissen őrölt borsízlés szerint
  • 2-4 dl Magic Milk laktózmentes tej
  • 2-3 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem

Elkészítése:

Első lépésben főzzük elő egy kicsit a kockára vágott krumplit. Ezzel párhuzamosan a zöldséglevesbe főzzük bele a kagylókat, hogy a leves valamelyest átvegye az ízét. Még jobb, ha sikerül kagylóleves-kockát szerezni, vagy, ha darált konzervkagylóval dolgozunk-, akkor abból tegyünk bele egy pár kanálnyit és keverjük össze. Ha készen van szűrjük le belőle a kagylókat. Egy nagyobb lábasban kevés olajon pirítsuk meg a szalonnakockákat., akkor jó, ha a hús finoman barna marad. Ezután a szalonnakockákat vegyük ki, de a zsiradékot hagyjuk az edényben. Tegyük bele a vajat, és olvasszuk fel. Az apróra vágott hagymát, zellert és fokhagymát tegyük a lábosba, és közepes lángon főzzük meg, míg jól összeesnek. Ezután szórjuk meg a liszttel és keverjük jól össze a hagyma/zeller/fokhagymával, míg sűrű alapot nem kapunk. Öntsük fel a levessel szép fokozatosan, állandó keverés mellett, hogy sűrű krémes állagú levest kapjunk. Dobjuk bele a kakukkfüvet, a babérlevelet és szórjuk bele a borsot, majd végül adjuk hozzá a krumplit. Főzzük a levesünket kb. 15 percig, időnként átkeverve az egészet. Ha kész, vegyük le a lángról, és egy bot mixerrel törjük össze azt, ami még egészben maradt benne. Amikor kész, tegyük vissza a levest a tűzre. Dobjuk bele a kagylókat, a korábban megsütött szalonnakockákat és a petrezselymet. Keverjük jól össze, majd főzzük még kb. 10-15 percig alacsony lángon. Ennek a végén öntsük fel a levesünket a tejjel, és zárjuk el alatta a lángot. Készen is vagyunk. Ha túl sűrű lenne, akkor további víz/leves hozzáadásával korrigálhatunk, illetve legközelebb használjunk kevesebb lisztet. Az eredeti receptek szerinti arány egy hihetetlen sűrű levest eredményezett volna; ezt én próbáltam mérsékelni, de még így is lehet, hogy túl sűrű lesz. Közben vágjuk le a cipók “sapkáját”, kb. a háromnegyedüknél enyhén lefelé bevágva őket. (a kalap belül kúpos lesz). Egy kanállal vegyük ki a cipó belsejét, kb. egy-másfél centis belső részt meghagyva. Ezután a cipókra visszatéve a tetejüket tegyük be őket a 200 fokra előmelegített sütőbe kb. 20 percre sülni. Tálalásnál a cipókba merjük bele a levest, és szórjunk a tetejére friss petrezselymet. Ha nem cipóban tálaljuk, akkor adhatunk hozzá valami ropogtatnivalót (pl. pirítóst)