🧑🍳 Hozzávalók (35×25 cm-es tepsihez):
- 500 g liszt
- 334 g Magic Milk laktózmentes vaj
- 165 g porcukor
- 1 tojás sárgája
- 1 cs. vaníliás cukor
🧑🍳 Töltelék:
- kb. 3 kg alma (1800 g meghámozva lereszelve)
- 100-150 g porcukor (az alma édességétől függően)
- 2-3 tk. fahéj
- 1 bio citrom reszelt héja
- 6-8 ek. darált keksz
Elkészítés:
1️⃣ Egy nagy tálba összemérjük a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot és összekeverjük. Hozzáreszeljük a jéghideg vajat egy nagylyukú reszelő segítségével és elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és egynemű tésztává dolgozzuk. (Ne adjunk hozzá semmi plusz folyadékot, össze fog állni a tészta!) Hűtőbe tesszük minimum 1 órára (de az sem baj ha egy éjszakát áll.)
2️⃣ Az almatöltelékhez az almákat meghámozzuk, lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a citromhéjat és egy picit megpároljuk (tényleg csak egy picit). Ezt követően hozzákeverjük a darált kekszet (ennek mennyisége az almalé mennyiségétől függ, a lényeg hogy ne legyen ’leves’ a töltelék.) Félretesszük hűlni.
3️⃣ A tésztát átgyúrjuk, két részre osztjuk, és 5-8 mm vastagra nyújtjuk. Ezt követően tepsibe helyezzük, és vékonyan megkenjük 2-3 ek. sárgabaracklekvárral. Ráegyengetjük az almatölteléket, a másik tésztát is kinyújtjuk, és befedjük vele a tölteléket.
4️⃣Lekenjük egy kevés felvert tojással, megszurkáljuk, és villával rácsos mintázatot készítünk rá. 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel, kb. 45-50 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni (legjobb ha egy egész éjszakát áll! ) és csak azután vágjuk fel!
Készítsünk együtt igazi, retro almás pitét! Olyat amilyet a nagyi csinált: beleharapsz és kicsordul a könnyed az ízemlékektől… 👵❤️