karakter

Rákóczi túrós

Rákóczi túrós

karakter

A Rákóczi túrós sokak kedvence, ami nem meglepő, hiszen omlós tésztájának és túrós töltelékének köszönhetően szinte lehetetlen neki ellenállni, pláne, ha még laktózmentes is. Íme a recept!

Omlós tészta

  • 250 g finomliszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 80 g porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • csipet só
  • 160 g Magic Milk laktózmentes vaj
  • 1 db tojás sárgája

Töltelék

  • 750 g Magic Milk laktózmentes túró
  • 2 ek. Magic Milk laktózmentes tejföl
  • 00 g kristálycukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 2 db tojás sárgája (L-es)
  • 35 g búzadara
  • 75 g mazsola (opcionális)

Habmassza

  • 100 g tojás fehérje
  • 125 g kristálycukor

Továbbá:
kb. 200-250 g lekvár

A tésztához mérjük ki a száraz összetevőket egy nagy tálba, és morzsoljuk bele a (nagy lyukú sajtreszelőn lereszelt) margarint. Mintha kezet mosnánk olyan mozdulatokat végezzünk, úgy a leggyorsabb. Végül adjuk hozzá a tojás sárgáját, és gyúrjuk egynemű tésztává. 💪 Pihentessük hűtőben minimum 1 órán keresztül, de az sem baj, ha egy éjszakát áll. ❄️Ezt követően nyújtsuk a tésztát 20×30 cm-es téglalappá. 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső program) 16 perc alatt süssük elő a linzer tésztát.

👉 Túrótöltelék: Ehhez a túrót egy picit botmixerrel pépesítsük (csak éppen annyira hogy ne maradjanak benne nagyobb rögök), majd adjuk hozzá a töltelék összes többi alapanyagát. Ha mazsolát is rakunk bele, akkor azt áztassuk előtte rumba 1-2 órára, majd szűrjük le, és úgy adjuk a túrós masszához. A kisült linzerlapot kenjük meg még forrón pár evőkanál lekvárral, várjunk 5-10 percet, majd simítsuk rá a túrós tölteléket. 👌 Süssük tovább 170 fokon 20-25 percig.

👉 Hab: Ehhez kezdjük el habosítani a tojásfehérjét, és amikor már szép habos, de még nem kemény, kezdjük el fokozatosan hozzáadni a kristálycukrot. Verjük addig, amíg kemény nem lesz a hab, majd töltsük egy csillagcsöves habzsákba. Rácsozzuk be a sütemény tetejét, és a lyukakat töltsük meg lekvárral. Végül 140 fokon szárítsuk a habot kb. 20-25 percig. Ha teljesen kihűlt, forró vízbe mártott éles késsel szeleteljük. 🍽️

Jó étvágyat! ❤️