Az ünnepek alatt egy különlegesebb süteménnyel lepnéd meg magad, vagy szeretteidet? Íme egy csodálatos recept hozzá!
Hozzávalók a tésztához:
- 550 g átszitált búzakenyérliszt
- 190 g Magic milk laktózmentes tej
- 8 tojás sárgája
- 120 porcukor
- 10 g só
- 150 g Magic Milk laktózmentes vaj
- 1 bio narancs reszelt héja
- 1 bio citrom reszelt héja
- 200 g rumba áztatott mazsola
- 250 g apróra vágott étcsoki/ kandírozott narancshéj
Hozzávalók a kovászhoz:
- 65 g liszt
- 70 g Magic Milk laktózmentes tej
- 25 g élesztő
- 2 ek. porcukor
Első lépésben a kovászt készítjük el. Ehhez egy tálban összekeverünk 65 g lisztet, 70 g tejet, 2 ek. porcukrot és belemorzsolunk 25 g friss élesztőt. Meleg helyen hagyjuk duplájára kelni.
Közben kimérjük és átszitáljuk a lisztet, hozzászitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a sót és összekeverjük. A lisztes keverékhez hozzákeverjük a megérett kovászt, a tojások sárgáját és a tejet. Addig dagasztjuk amíg a tészta felülete fényes és rugalmas nem lesz (kb. 15 perc).
Ezt követően hozzáadjuk a reszelt citrushéjakat, és a vajat. A vajat 2 részletben adjuk hozzá. Ezután további 10-15 percig dagasztjuk a tésztát, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett mazsolát, az apróra vágott étcsokit, és összegyúrjuk. Duplájára kelesztjük. Ennél a gazdag tésztánál ez a folyamat 2-3 órát is igénybe vehet! Hűtőben is keleszthetjük egy éjszakán keresztül.
A tésztát ezután megformázzuk, formába tesszük, és további 2-3 órán keresztül kelesztjük (míg háromszorosára nem nő). Egy pengével keresztet metszünk rá, és lekenjük felvert tojással. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük.
Nagyon finom, puha, gazdag tészta ami napokig friss marad, nem szárad ki!!!
Tippek:
A kelesztési folyamat felgyorsítható ha 30 fokos sütőbe tesszük kelni a tésztát (egy lábasban rakjunk a sütő aljába vizet hogy meggátoljuk a tészta kiszáradását).
Hűtőben is keleszthetjük a tésztát, ez esetben egy éjszaka kell neki. Másnap vegyük ki a hűtőből, hagyjuk szobahőmérsékleten ‘magához térni’ fél órán keresztül, majd formázzuk, kelesszük ismét és süssük.
Panettone forma könnyedén barkácsolható otthon 2 réteg sütőpapír és egy 18 cm átmérőjű tortaforma segítségével.
Jó étvágyat hozzá! 🙂