Fagyigép nélküli, könnyed joghurtos fagyi. Tökéletes hűsítő a forró nyári napokra.
Hozzávalók:
- 300 g Magic Milk laktózmentes görög joghurt
- 300 ml habtejszín jól behűtve
- porrá őrölt eritrit-stevia édesítő ízlés szerint
- 1 bio citrom reszelt héja
- pár csepp vaníliás flavdrops / vaníliakivonat
A meggyszószhoz:
- 200 g (fagyasztott) meggy
- ½ tk. agar-agar (használhatunk helyette 1 ek. keményítőt/vaníliás pudingport is akár)
A tejszínt felverés előtt rakjuk be a fagyasztóba kb 10-15 percre, majd verjük fel egy kézi robotgép segítségével. A görög joghurtot keverjük össze az édesítővel, a reszelt citromhéjjal, és a vanília-kivonattal, és óvatosan (akár 2 részletben) forgassuk bele a felvert tejszínhabot. Egy dobozban rakjuk a mélyhűtőbe 3 órára, és óránként keverjük át.
Közben a meggyet főzzük puhára, egy botmixer segítségével turmixoljuk kissé darabosra, majd adjuk hozzá a sűrítőanyagot, és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg kicsit be nem sűrűsödik. Hagyjuk teljesen kihűlni!
Ha letelt a 3 óra, és kissé megfagyott a fagyink, rétegezzük egy üvegtálba a meggyes szósszal. Fagyasszuk további 1-2 órán keresztül, majd jóízűen fogyasszuk el!
Tipp: Ha van rá lehetőségetek, akkor tegyetek a joghurthoz 1 kk. xantánt amikor összekeveritek az édesítővel, citromhéjjal és a vanília-kivonattal.
A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható fagylalt tartalmaz valamilyen stabilizálószert, például guargumit vagy xantángumit. Ez segít megakadályozni, hogy az összetevők szétváljanak, és a fagylalt sima és krémes marad.
A xantángumi egyébként egy növényi eredetű sűrítőanyag ,ami ahogy írtam, stabilizátorként, emulgeálószerként szolgál fagylaltokban, szószokban, gluténmentes kenyerekben és egyéb ételekben, de a kozmetikai iparban is előszeretettel használják krémekben.
recept és kép: Reisz Daniella