Bakos Andrea, az Örömkonyha bloggerének receptje
http://oromkonyha.hu/
Hozzávalók:
- 20 dkg rizs
- 1 l laktózmentes Magic Milk tej
- 1 rúd vanília
- 7+5 dkg nyírfacukor vagy xilit
- 3 ek mák
- 30 dkg meggy (fagyasztott, vagy friss)
- 0,5 dl meggylikőr
- 1 ek citromlé
- csipetnyi só
Elkészítése:
Első lépésként megfőzzük a tejberizst. Alaposan átöblítjük a rizst, majd egy mély lábosba öntjük a tejet, hozzáadunk egy csipetnyi sót, és a kikapart vaníliarudat és végül a rizst. Felforraljuk, majd alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett további 30 percig főzzük.
Amikor a rizs elkészült belekeverünk 7 dkg cukrot és jól elkeverjük. Fóliával letakarva hagyjuk kihűlni. (Ez azért fontos, hogy elkerüljük a tejberízs tetején a bőrösödést)
A mákot serpenyőben megpirítjuk, kb. egy perc, és kihűtött tejberizshez keverjük. A meggyöntethez 30 dkg meggyet összeturmixolunk. Felforraljuk, majd hozzáadunk 5 dkg cukrot, a citromlevet, és a meggylikőrt. Felforraljuk, majd kis lángon tovább főzzük, amíg szirupossá válik.
Tálalás: a tejberizst poharakba öntjük, és a tetejére 2 ek meggyet halmozunk.