Hozzávalók:
A húsos raguhoz | A besamelhez | A tésztához |
4 evőkanál étolaj | 100 g Magic Milk laktózmentes vaj | 200 g tészta, lasagne (száraz) |
1 közepes fej vöröshagyma | 1 l 2,8%-os Magic Milk laktózmentes tej | |
4 gerezd fokhagyma | 60 g búzaliszt | |
4 evőkanál víz | Só | |
90 g sárgarépa | Szerecsendió (őrölt) | |
35 g petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa | Fehérbors (őrölt) | |
1 teáskanál só | ||
Feketebors (őrölt) | ||
200 g sertéshús (darált) | ||
200 g marhahús (darált) | ||
1 púpozott teáskanál kakukkfű (friss, vagy szárított) | ||
1 púpozott teáskanál oregánó (friss, vagy szárított) | ||
130 g gomba – csiperke/sampion | ||
2 db paradicsom (nagyobb) | ||
140 g sűrített paradicsom | ||
8 evőkanál víz |
Elkészítése:
Előkészítünk, kivajazunk egy kb. 20×25 cm-es, minimum 5 cm magas peremű tepsit. A munkát a hústöltelék elkészítésével fogjuk kezdeni. Először a fokhagymát, vöröshagymát, és a sárgarépákat apróra vagdaljuk. Egyenként fogjuk összepirítani az összetevőket, kb 40 perc alatt. Megpirítjuk a vöröshagymát kevés olajon. Ha a hagyma üveges lett, rátesszük a fokhagymát, és kevés vizet öntünk rá. A felaprózott sárgarépát, fehérrépát is hozzáadjuk, és erre is rápirítunk – kb 10 perc. Ha kell, megint teszünk rá kevés vizet. Beletesszük az összekevert darált húsokat, majd ezzel is lepirítjuk – kb 10 perc -, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a felaprított gombát, és a felkockázott paradicsomot. Addig pároljuk, míg a paradicsom teljesen fel nem puhul benne. Végül beletesszük a paradicsompürét. Most, hogy minden belekerült, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük ízlés szerint a húsos ragut. Levesszük a tűzhelyről, és félretesszük. Most a besamel elkészítése következik. Olvasszuk meg a laktózmentes vajat, szórjuk rá a lisztet, és folyamatos, gyors keverés közben pirítsuk világosra. A laktózmentes tejet öntsük hozzá a lepirított liszthez, és további melegítés, keverés mellett keverjük simára 1-2 perc alatt. Végül sózzuk, fűszerezzük be ízlésünk szerint. Mivel elkészült a hústöltelék – ragu -, a besamel, most összeállítjuk a lasagnét. Száraz lasagne tésztát teszünk egy rétegben a tepsi aljába. Erre teszünk besamel egynegyed részét, majd hústöltelék egyharmad részét, erre pedig reszelt sajt egynegyedét. Az előző lépést megismételjük, összesen 3-szor. Lezárásként, a felülre kerülő 4. tésztarétegre ráöntjük a maradék egynegyed rész besamelt, és a maradék negyed rész reszelt sajtot. 180 C-on, légkeverés nélkül kb 40-60 perc alatt készre sütjük a lasagnét. 1-2 óra hűlés után szeleteljük, forrón tálaljuk.