karakter

Kakukkfüves pisztráng zöldség gratinnal

Kakukkfüves pisztráng zöldség gratinnal

karakter

Hadarik Rita, a Rita konyhája blog írójának receptje
http://www.ritakonyhaja.hu/

Az olyan recepteket kedvelem, amikre jól elő lehet készülni. A pisztráng mindig jó választás, és igen illik mellé a tejszínben besütött (gratinírozott) zöldségköret. A zöldségeket elő lehet főzni, és amikor frissen sütjük a halat, azt is gyorsan befejezzük, tejszínnel besütjük.

A gratin készítésének egyik feltétele a jó minőségű, sűrű tejszín is. Azt gondoltam volna, egy laktózmentes termék ennek nem biztos, hogy meg tud felelni, de pozitív csalódás ért a Magic Milk habtejszín megkóstolását követően. Sokkal sűrűbb, jobb ízűbb, mint más habtejszín. Sűrű, zsíros, és annak ellenére, hogy habtejszínként árulják, főzésre is ajánlom.

Hozzávalók 3 főre:

a halhoz:

  • 3 db egész tisztított, kb. 35 dekás pisztráng
  • friss kakukkfűág (6-9 db)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • extra szűz olívaolaj

a gratinhoz:

  • 450 g tisztított sárgarépa
  • 450 g tisztított paszternák
  • 300 g póréhagyma
  • tört fehér bors
  • 250 ml laktózmentes Magic Milk habtejszín
  • 1 tk GMO-mentes kukoricakeményítő

 

Elkészítése:

A tisztított zöldségeket sós vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük. Ezt a műveletet akár egy nappal korábban is elvégezhetjük, de ekkor tegyük hűtőbe.

A halat tisztítsuk meg. Általában a belsőségektől megtisztítva kapható a pisztráng, de a pikkelyeit nekünk kell lekaparni egy kisebb késsel otthon. Erről semmi esetre se feledkezzünk meg.

A halat minden oldalánál irdaljuk be 5-6 helyen, majd kívül belül sózzuk, és olajjal kenjünk át. Tegyük a halakat egy sütőpapírral bélelt tepsire. Az irdalásokba tegyünk vékonyra szelt fokhagymát, belsejébe tegyünk 1 ág kakukkfüvet, és a tetejére is egyet, kettőt. A zöldségeket a karikára vágott póréval együtt egy hőálló tálba, sózzuk, borsozzuk. A tejszínt keverjük ki csomómentesen a keményítővel, és öntsük a zöldségekre. Tegyük a halakat és a zöldségeket 190 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőbe. A halat addig süssük, amíg bőre láthatóan megpirul, húsa kifehéredik. A gratin akkor jó (kb. 20-25 perc), amikor a zöldségek beszívták a tejszínt, és egy krémes szósz öleli őket körbe. Frissen, forrón tálaljuk.