Kis-Varga Judit, a Csak a Puffin blog szerzőjének receptje
http://csakapuffin.cafeblog.hu/
A krémtúróhoz:
- 360 g laktózmentes túró
- 2 dl laktózmentes tejszín
- 2-4 evőkanál méz
- fél vaníliarúd kikapart magjai
- 10-15 dkg magozott meggy (befőtt, lecsepegtetve)
- 3-4 evőkanálnyi rum
Laktózmentes mézeskalács:
- 75 g méz
- 35 g zsír
- 1 db tojás
- 75 g porcukor
- 1,5 tk mézeskalács fűszer
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1-2 ek víz
- 25 dkg búzaliszt
Elkészítjük a mézeskalácsot: A zsírt és a mézet összeolvasztjuk, majd minden egyébbel egy tálba mérjük és összegyúrjuk. Ha kész, pihentetjük 1 órán át.
Ha pihent a tészta, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk és formákat szaggatunk belőle. Sütőpapíros tepsire helyezzük őket és 180 fokos sütőben 12-15 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A túrókrémhez a túrót, a tejszínt a mézet és a vaníliarúd kikapart magjait egy tálba mérjük és botmixerrel krémesre turmixoljuk.
A meggyet lecsepegtetjük, meglocsoljuk a rummal és állni hagyjuk.
Ha kihűlt a mézeskalács, összeállítjuk a desszertünket. Kis, kb. 1 dl-es poharakba adagoljuk a krémtúrót, rákanalazunk egy adag rumos meggyet és megszórjuk a szétmorzsolt/felaprított mézeskaláccsal. (Lehet persze variálni és alulra is rakni meggyet és mézeskalácsmorzsát, úgy is nagyon jó lesz!)