karakter

Feketeerdő sajttorta-kehely

Feketeerdő sajttorta-kehely

karakter

Hozzávalók:

A brownie alaphoz:

  • 100 g zabpehelyliszt
  • 30 g eritrit*
  • 25 g eritrit-stevia édesítő*
  • 40 g holland kakaópor
  • 1 tk. sütőpor
  • egy csipet szódabikarbóna
  • egy csipet só
  • 150 ml növényi tej
  • 130 g hozzáadott cukortól mentes almapüré
  • 55 g mogyoróvaj/mandulavaj (helyettesíthető 50 g olajjal**)
  • 1 tk. citromlé/almaecet
  • pár csepp vaníliás ízesítőcsepp
  • 80 g apróra vágott cukormentes étcsoki

(*használhatunk csak eritritet, vagy kókuszvirágcukrot, vagy nyírfacukrot)

**olajjal egy kicsit más lesz a kisült süti textúrája, de kipróbáltam, és teljesen jól működik a recept úgy is, bár magvajjal szerintem finomabb).

A krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml habtejszín (jól lehűtve)
  • édesítő ízlés szerint (nálam 3 ek. porrá őrölt eritrit-stevia édesítő)
  • 1 bio citrom héja

A meggyes raguhoz:

  • 250 g fagyasztott meggy
  • 2 ek. víz
  • 1 ek. étkezési keményítő/vaníliás pudingpor
  • édesítő/cukor ízlés szerint
  • ½ kk. fahéj

Első lépésben a brownie alapot készítjük el. (Ez egy nagyobb adag , maradni fog bőven, de nagyon finom, úgyhogy szerintem senkinek nem okoz majd problémát hogy el kell fogyasztani 🙂 )

Egy tálban keverjük össze a zabpehelylisztet, a kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát és a csipetnyi sót. Ezután egy kézi mixer segítségével keverjük simára az édesítőket, és az összes többi nedves hozzávalót (keverjük kb. 2-3 percen keresztül!).

Ezt követően keverjük jól össze a száraz és a nedves hozzávalókat, majd adjuk hozzá az apróra vágott csokit felét. Öntsük a masszát egy kis méretű sütőpapírral bélelt tepsibe (kb. 1-1,5 cm vastag legyen), szórjunk a tetejére a maradék csokit és 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig.(Végezzünk tűpróbát! )
Várjuk meg míg kihűl, vágjuk kis kockákra, és rakjunk belőle kis üvegek/poharak aljára.

 A krémhez simára keverjük a mascarponét, a citromhéjat és az édesítőt, majd beleforgatjuk a felvert habtejszínt. Az elkészült krémet üvegekbe kanalazzuk, majd elkészítjük a meggyes öntetet.

 A meggyes raguhoz a meggyet feltesszük főni egy kisebb lábosban, 10-15 percig főzzük, majd egy kicsit botmixerrel összeturmixoljuk (maradjanak benne azért eperdarabok). Ezután hozzáadjuk a 2 ek. vízben elkevert keményítőt, ízlés szerint édesítjük, fahéjjal ízesítjük és addig főzzük amíg kicsit be nem sűrűsödik.  Megvárjuk míg kicsit kihűl, majd a mascarponés rétegre kanalazzuk.

Néhány órára hűtőbe rakjuk, majd jóízűen elfogyasztjuk!

Jó étvágyat hozzá!