Hozzávalók:
A brownie alaphoz:
- 100 g zabpehelyliszt
- 30 g eritrit*
- 25 g eritrit-stevia édesítő*
- 40 g holland kakaópor
- 1 tk. sütőpor
- egy csipet szódabikarbóna
- egy csipet só
- 150 ml növényi tej
- 130 g hozzáadott cukortól mentes almapüré
- 55 g mogyoróvaj/mandulavaj (helyettesíthető 50 g olajjal**)
- 1 tk. citromlé/almaecet
- pár csepp vaníliás ízesítőcsepp
- 80 g apróra vágott cukormentes étcsoki
(*használhatunk csak eritritet, vagy kókuszvirágcukrot, vagy nyírfacukrot)
**olajjal egy kicsit más lesz a kisült süti textúrája, de kipróbáltam, és teljesen jól működik a recept úgy is, bár magvajjal szerintem finomabb).
A krémhez:
- 250 g mascarpone
- 200 ml habtejszín (jól lehűtve)
- édesítő ízlés szerint (nálam 3 ek. porrá őrölt eritrit-stevia édesítő)
- 1 bio citrom héja
A meggyes raguhoz:
- 250 g fagyasztott meggy
- 2 ek. víz
- 1 ek. étkezési keményítő/vaníliás pudingpor
- édesítő/cukor ízlés szerint
- ½ kk. fahéj
Első lépésben a brownie alapot készítjük el. (Ez egy nagyobb adag , maradni fog bőven, de nagyon finom, úgyhogy szerintem senkinek nem okoz majd problémát hogy el kell fogyasztani 🙂 )
Egy tálban keverjük össze a zabpehelylisztet, a kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát és a csipetnyi sót. Ezután egy kézi mixer segítségével keverjük simára az édesítőket, és az összes többi nedves hozzávalót (keverjük kb. 2-3 percen keresztül!).
Ezt követően keverjük jól össze a száraz és a nedves hozzávalókat, majd adjuk hozzá az apróra vágott csokit felét. Öntsük a masszát egy kis méretű sütőpapírral bélelt tepsibe (kb. 1-1,5 cm vastag legyen), szórjunk a tetejére a maradék csokit és 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig.(Végezzünk tűpróbát! )
Várjuk meg míg kihűl, vágjuk kis kockákra, és rakjunk belőle kis üvegek/poharak aljára.
A krémhez simára keverjük a mascarponét, a citromhéjat és az édesítőt, majd beleforgatjuk a felvert habtejszínt. Az elkészült krémet üvegekbe kanalazzuk, majd elkészítjük a meggyes öntetet.
A meggyes raguhoz a meggyet feltesszük főni egy kisebb lábosban, 10-15 percig főzzük, majd egy kicsit botmixerrel összeturmixoljuk (maradjanak benne azért eperdarabok). Ezután hozzáadjuk a 2 ek. vízben elkevert keményítőt, ízlés szerint édesítjük, fahéjjal ízesítjük és addig főzzük amíg kicsit be nem sűrűsödik. Megvárjuk míg kicsit kihűl, majd a mascarponés rétegre kanalazzuk.
Néhány órára hűtőbe rakjuk, majd jóízűen elfogyasztjuk!
Jó étvágyat hozzá!