karakter

Fánk laktózmentesen, vaníliakrémmel

Fánk laktózmentesen, vaníliakrémmel

karakter

Hozzávalók:

Tészta:

  • 250 g kenyérliszt
  • 250 g búza finomliszt
  • 5 g só
  • 7 g szárított élesztő
  • 100 g porcukor
  • 2 db tojás
  • 190-200 ml Magic Milk laktózmentes tej
  • 80 g Magic Milk laktózmentes vaj

Vaníliakrém:

  • 300 ml Magic Milk laktózmentes tej
  • 200 ml Magic Milk laktózmentes tejszín
  • 4 db tojás sárgája
  • 100 g cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 40 g étkezési keményítő/vaníliás pudingpor
  • 20 g Magic Milk laktózmentes vaj

Első lépésben egy nagy tálban összekeverjük a liszteket, a sót, az élesztőt és a porcukrot. A laktózmentes #MagicMilk vajat egy nagy lyukú reszelőn át belereszeljük, majd elmorzsoljuk a lisztes keverékben, majd hozzákeverjük a felvert tojásokat és a laktózmentes tejet. Először csak 180 ml tejjel kezdjünk, és apránként adjuk hozzá a többit, ha szükséges.

Dagasszuk a tésztát kb.15 percig. Akkor jó ha hártyásra ki tudjuk húzni anélkül, hogy elszakadna. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a vanília krémet.

Ehhez a tej felét csomómentesre keverjük a tojások sárgájával és a keményítővel. A maradék tejet és a tejszínt összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval, és folyamatos keverés mellett közepes hőfokon felforraljuk. Ezt követően hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a sárgájás keveréket. Legvégül hozzáadjuk a vajat, simára keverjük, a tetejére fóliát helyezünk és megvárjuk, míg teljesen kihűl. Kihűlés után simára turmixoljuk.

Ha megkelt a tészta, akkor kb. 1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk (én most egy mini 4 cm átmérőjű formát használtam) és meleg helyen kb. 1 órán keresztül kelesztjük. Ezt követően forró olajban kisütjük, fahéjas cukorban meghempergetjük. Fakanállal lyukat vájunk beléjük, és egy habzsák segítségével megtöltjük a krémmel (én még egy kis málnalekvárt is fecskendeztem beléjük, mennyei ez a kombináció!). 😍

Enjoy!

Recept és kép: Reisz Daniella