Hozzávalók: | A töltelékhez: | Kenéshez: |
150 ml Magic Milk laktózmentes tej | 50 g Magic Milk laktózmentes olvasztott vaj | 1 ek. Magic Milk laktózmentes tej |
1 ek. porcukor | 70 g eritrit | 1 db tojás |
1 csomag szárított élesztő | Fahéj, kandírozott gyümölcsök ízlés szerint | |
1 db tojás + 1 db sárgája | ||
60 g eritrit | ||
200 g finomliszt | ||
180 g teljes kiőrlésű liszt | ||
100 g Magic Milk laktózmentes puha vaj | ||
Porcukor szórás a tetejére |
Elkészítése:
A porcukrot és az élesztőt a laktózmentes langyos tejbe szórjuk és hagyjuk felfutni. Egy tálba keverjük a liszteket, a tojásokat, beleöntjük az élesztős tejet és összedolgozzuk a tésztát. Hozzáadjuk a laktózmentes vajat és bedagasztjuk a tésztát.
Mikor összeállt, kevés liszttel megszórjuk, letakarjuk, és 40 percig kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, megkenjük az olvasztott vaj felével, megszórjuk az édesítővel, fahéjjal és kandírozott gyümölcsökkel, végül meglocsoljuk a maradék vajjal.
A tésztát feltekerjük, megcsavarjuk, belerakjuk a formába és letakarva kelni hagyjuk további 30 percig. Sütés előtt lekenjük enyhén felvert tojás és laktózmentes tej keverékével, majd előre melegített 175 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. A tetejére porcukor szórással díszítjük, hogy ünnepi hangulata legyen.
1 szelet (kb. 70 gramm) tápanyagtartalma: 240 kcal, 5 gramm fehérje, 26 gramm szénhidrát, 12 gramm zsír
TIPP: A laktózmentes vaj nagyon lággyá, finommá teszi a kalácsot, a kandírozott gyümölcsök és a fahéj pedig karácsonyi ízt kölcsönöz neki.