Kis-Varga Judit, a Csak a Puffin blog szerzőjének receptje
http://csakapuffin.cafeblog.hu/
Hozzávalók:
- 80-100 dkg pulykamell – egészben
- só, bors
- olívaolaj
- 4-5 db alma
- méz
- 4 dl laktózmentes tejszín
- 15 dkg dióbél
- só
- őrölt szerecsendió
Elkészítése:
A pulykamellet megmossuk, bedörzsöljük sóval és frissen őrölt borssal és egy mély sütőtálba tesszük. Meglocsoljuk olívaolajjal és alufóliával lefedve 200 fokon sütjük.
Közben az almákat megmossuk, kicsumázzuk, negyedekre vágjuk és mézzel meglocsoljuk. Kb. 20 perc elteltével a mézzel meglocsolt almákat betesszük a hús mellé a sütőtálba és tovább sütjük – továbbra is alufóliával lefedve.
Fél óra múlva (tehát összesen 50 perc elteltével) levesszük az alufóliát, meglocsolgatjuk a húst az alatta lévő olajjal és további kb. 25 percig sütjük, míg a teteje szépen megpirul (közben is locsolgathatjuk).
Amíg sül a hús, a diót egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd ha kicsit hűlt, durvára aprítjuk.
A tejszínt egy csipet sóval és szerecsendióval felforraljuk, majd hozzáadjuk a felaprított pirított diót és néhány perc alatt besűrítjük.
A kész húst felszeleteljük és a tejszínes diókrémmel, a mézes sült almával és krumplipürével tálaljuk.