karakter

Céklás-narancsos lazac, sült burgonyapürével

Céklás-narancsos lazac, sült burgonyapürével

karakter

Bakos Andrea, az Örömkonyha bloggerének receptje
http://oromkonyha.hu/

Hozzávalók:

  • 15 dkg vaj (laktózmentes vajkrém)
  • 4 szelet lazacfilé (12-14 dkg)
  • 2 szem narancs
  • 1 fél üveg cékla konzerv
  • só, bors,
  • A sült burgonyapüréhez:
  • 80 dkg burgonya
  • 10 dkg laktózmente vajkrém
  • 0,5 dl laktózmentes tejszín
  • 2 db tojássárga
  • só, bors, szerecsendió

 

Elkészítése:

A lazacokat sütés előtt papírtörlővel szárazra töröljük. Megkenjük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.

A lazacok sütését a bőrös oldalával lefele kezdjük, 3-4 percig sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük, ez kb. 2-3 perc.

A sütésnél visszamaradt zsiradékba beleteszünk 1 narancs kifacsart levét. A másik narancsot megpucoljuk, eltávolítjuk a gerezdek közti fehér hártyát is (ez a legmacerásabb rész, a többi már gyorsan megvan), apró kockákra vágjuk, és beletesszük a narancsos öntetünkbe.

Következő lépésként hozzáadjuk a cékla konzervet, és az így kapott narancsos-céklás öntetet felforraljuk. Elég, ha csak egyet rottyan, majd egy botmixer segítségével selymes állagúvá turmixoljuk.

A sült burgonyapüré elkészítéséhez először sima burgonyapürét készítünk. A burgonyákat meghámozzuk, kockákra vágjuk, és fedő alatt, annyi vízben, amennyi ellepi megfőzzük.

Burgonyanyomóval áttörjük, sózzuk, ízesítjük kevés szerecsendióval, és vaj, illetve tejszín segítségével simára keverjük.

A masszát nyomózsákba töltjük, és egy sütőpapírral borított sütőlemezre tetszés szerinti formákat nyomunk.

200 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük.