Bakos Andrea, az Örömkonyha bloggerének receptje
http://oromkonyha.hu/
Hozzávalók:
- 15 dkg vaj (laktózmentes vajkrém)
- 4 szelet lazacfilé (12-14 dkg)
- 2 szem narancs
- 1 fél üveg cékla konzerv
- só, bors,
- A sült burgonyapüréhez:
- 80 dkg burgonya
- 10 dkg laktózmente vajkrém
- 0,5 dl laktózmentes tejszín
- 2 db tojássárga
- só, bors, szerecsendió
Elkészítése:
A lazacokat sütés előtt papírtörlővel szárazra töröljük. Megkenjük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
A lazacok sütését a bőrös oldalával lefele kezdjük, 3-4 percig sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük, ez kb. 2-3 perc.
A sütésnél visszamaradt zsiradékba beleteszünk 1 narancs kifacsart levét. A másik narancsot megpucoljuk, eltávolítjuk a gerezdek közti fehér hártyát is (ez a legmacerásabb rész, a többi már gyorsan megvan), apró kockákra vágjuk, és beletesszük a narancsos öntetünkbe.
Következő lépésként hozzáadjuk a cékla konzervet, és az így kapott narancsos-céklás öntetet felforraljuk. Elég, ha csak egyet rottyan, majd egy botmixer segítségével selymes állagúvá turmixoljuk.
A sült burgonyapüré elkészítéséhez először sima burgonyapürét készítünk. A burgonyákat meghámozzuk, kockákra vágjuk, és fedő alatt, annyi vízben, amennyi ellepi megfőzzük.
Burgonyanyomóval áttörjük, sózzuk, ízesítjük kevés szerecsendióval, és vaj, illetve tejszín segítségével simára keverjük.
A masszát nyomózsákba töltjük, és egy sütőpapírral borított sütőlemezre tetszés szerinti formákat nyomunk.
200 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük.