Hadarik Rita, a Rita konyhája blog írójának receptje
Hozzávalók 6 főre:
A leveshez:
- 900 ml félédes vörösbor
- 700 ml víz
- 160 g nádcukor (lehet nyírfacukor vagy más édesítő is)
- 1 rúd fahéj
- 100 g mazsola
- 4 szem szegfűszeg
- 4 tk (12 g) burgonyakeményítő
- 2 doboz laktózmentes Magic Milk natúr joghurt
A túróhabhoz:
- 100 g laktózmentes Magic Milk túró
- 100 ml laktózmentes Magic Milk habtejszín
- 40 g porított nádcukor (vagy nyírfacukor)
- ½ citrom reszelt héja
- 2 db tojás fehérje
- leheletnyi só
TIPP: Számomra nagy meglepetés volt, hogy a Magic Milk termékek ízre, állagra pontosan olyanok, mint egy-egy nem laktózmentes, kiváló minőségű termék. Utánajártam, és megtudtam, hogy ezeket a termékeket nem módosítják; egyszerűen egy speciális eljárással hozzáadják azt az enzimet, ami segít lebontani a laktózt. Azt is megtudtam, hogy azok is fogyaszthatják ezeket a termékeket, akiket nem érint ez az érzékenység, de egy családtagjuk miatt mégis muszáj így étkezni. Nem kell ezáltal kétfelé főzni.
Elkészítése:
Először a túróhabot készítjük el. Ennek kell 5-6 óra, hogy megfelelően lehűljön, és valóban hab állagú legyen.
A túrót kikeverjük a porcukorral, a tejszínnel, és a citromhéjjal.
A tojásfehérjéket pici sóval kemény habbá verjük, majd egy kézi habverő segítségével, 2-3 részletben belekeverjük a tejszínes túróba.
Egy lefedhető dobozba tesszük a habot, és 5-6 órára hűtőbe tesszük dermedni, de akár egy nappal korábban is elkészíthető.
A levest frissen főzzük meg.
Egy lábosba öntjük a bort, a vizet, és hozzáadjuk a cukrot, a mazsolát, valamint a fűszereket.
Ha jól összeforrt behabarjuk, mint egy gyümölcslevest.
Ehhez 4 teáskanálnyi burgonyakeményítőt kikeverünk 2 doboz joghurttal.
Ebbe keverünk egy kanálnyit a forró levesből, majd ezt követően csorgatjuk a levesbe, miközben folyamatosan kevergetjük azt.
Pár pillanat alatt besűrűsödik, és ekkor már le is húzzuk a tűzről.
A levest tálaljuk, és egy-egy kanálnyi túróhabbal koronázzuk meg.