karakter

Borleves túróhabbal

Borleves túróhabbal

karakter

Hadarik Rita, a Rita konyhája blog írójának receptje

http://www.ritakonyhaja.hu/

Hozzávalók 6 főre:

A leveshez:

  • 900 ml félédes vörösbor
  • 700 ml víz
  • 160 g nádcukor (lehet nyírfacukor vagy más édesítő is)
  • 1 rúd fahéj
  • 100 g mazsola
  • 4 szem szegfűszeg
  • 4 tk (12 g) burgonyakeményítő
  • 2 doboz laktózmentes Magic Milk natúr joghurt

A túróhabhoz:

  • 100 g laktózmentes Magic Milk túró
  • 100 ml laktózmentes Magic Milk habtejszín
  • 40 g porított nádcukor (vagy nyírfacukor)
  • ½ citrom reszelt héja
  • 2 db tojás fehérje
  • leheletnyi só

 

TIPP: Számomra nagy meglepetés volt, hogy a Magic Milk termékek ízre, állagra pontosan olyanok, mint egy-egy nem laktózmentes, kiváló minőségű termék. Utánajártam, és megtudtam, hogy ezeket a termékeket nem módosítják; egyszerűen egy speciális eljárással hozzáadják azt az enzimet, ami segít lebontani a laktózt. Azt is megtudtam, hogy azok is fogyaszthatják ezeket a termékeket, akiket nem érint ez az érzékenység, de egy családtagjuk miatt mégis muszáj így étkezni. Nem kell ezáltal kétfelé főzni.

 

Elkészítése:

Először a túróhabot készítjük el. Ennek kell 5-6 óra, hogy megfelelően lehűljön, és valóban hab állagú legyen.

A túrót kikeverjük a porcukorral, a tejszínnel, és a citromhéjjal.

A tojásfehérjéket pici sóval kemény habbá verjük, majd egy kézi habverő segítségével, 2-3 részletben belekeverjük a tejszínes túróba.

Egy lefedhető dobozba tesszük a habot, és 5-6 órára hűtőbe tesszük dermedni, de akár egy nappal korábban is elkészíthető.
A levest frissen főzzük meg.

Egy lábosba öntjük a bort, a vizet, és hozzáadjuk a cukrot, a mazsolát, valamint a fűszereket.

Ha jól összeforrt behabarjuk, mint egy gyümölcslevest.

Ehhez 4 teáskanálnyi burgonyakeményítőt kikeverünk 2 doboz joghurttal.

Ebbe keverünk egy kanálnyit a forró levesből, majd ezt követően csorgatjuk a levesbe, miközben folyamatosan kevergetjük azt.

Pár pillanat alatt besűrűsödik, és ekkor már le is húzzuk a tűzről.

A levest tálaljuk, és egy-egy kanálnyi túróhabbal koronázzuk meg.