karakter

Amerikai fahéjas csiga

Amerikai fahéjas csiga

karakter
  • Iszonyatosan finom puha fluffy
  • Másnap is puha

Hozzávalók:

A tésztához

  • 500 g liszt
  • egy csipet só
  • 80 g Magic Milk laktózmentes vaj
  • 80 g porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 db tojás + 2 sárgája
  • 210 ml tej
  • 20 g friss élesztő

Kovász:

  • 40 g liszt
  • 80 ml Magic Milk laktózmentes tej
  • 20 g élesztő
  • 15 g porcukor

A kovászt a teljes anyagmennyiségből vesszük le! 

Töltelék:

  • 110 g cukor
  • 110 g barna cukor
  • 4 csapott ek. fahéj
  • 120 g Magic Milk laktózmentes vaj

Máz:

  • 150 g natúr krémsajt 
  • 50 g Magic Milk laktózmentes vaj
  • 120 g porcukor

Mérjük ki a hozzávalókat külön-külön tálakba, majd vegyük ki a kovászhoz szükséges mennyiséget az adott alapanyagokból.

 Keverjük jól össze a kovász összetevőit, majd tegyük 30-35 fokos sütőbe és kelesszük duplájára.

Közben keverjük össze a tésztához való száraz összetevőket, majd morzsoljuk bele a vajat. Adjuk hozzá a megérett kovászt és ezután dagasszuk jól ki a tésztát! ( Ha ki tudjuk húzni vékonyan „hártyásra” a tésztát, és nem szakad, akkor jó a dagasztás). Ez géppel minimum 10-15 percig tart, kézzel 30-35 perc.

Ezután fedjük le a tésztát egy darabka sütőpapírral, majd tegyük vissza a 30-40 fokos sütőbe, kb. 20 percre, hogy megkeljen. (Vagy kelesszük szobahőmérsékleten addig, amíg duplájára nő, kb. 45 perc)

Közben keverjük ki a töltelékhez puha vajat a cukorral és a fahéjjal.

Ezt követően gyúrjuk kicsit át a tésztát, nyújtsuk ki egy nagy téglalappá, és kenjük meg a fahéjas töltelékkel. Tekerjük fel a tésztát, vágjunk belőle kb. 1,5-2 cm vastagságú csigákat, helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük le felületüket egész tojással kelesszük kb. 30 percig, majd 190 fokra előmelegített sütőben süssük készre kb. 20-25 perc alatt. (A sütési idő függ a csigák nagyságától/vastagságától).

A krémsajtos mázhoz egy robotgép segítségével keverjük simára a hozzávalókat. Fontos hogy minden szobahőmérsékletű legyen, különben kicsapódhat a vaj!
Ezt követően kenjük el a mázat a még kissé langyos csigákon (ne legyenek forrók mert különben csak lefolyik a máz!) 

Enjoy!

recept és kép: Reisz Daniella