- Iszonyatosan finom puha fluffy
- Másnap is puha
Hozzávalók:
A tésztához
- 500 g liszt
- egy csipet só
- 80 g Magic Milk laktózmentes vaj
- 80 g porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 db tojás + 2 sárgája
- 210 ml tej
- 20 g friss élesztő
Kovász:
- 40 g liszt
- 80 ml Magic Milk laktózmentes tej
- 20 g élesztő
- 15 g porcukor
A kovászt a teljes anyagmennyiségből vesszük le!
Töltelék:
- 110 g cukor
- 110 g barna cukor
- 4 csapott ek. fahéj
- 120 g Magic Milk laktózmentes vaj
Máz:
- 150 g natúr krémsajt
- 50 g Magic Milk laktózmentes vaj
- 120 g porcukor
Mérjük ki a hozzávalókat külön-külön tálakba, majd vegyük ki a kovászhoz szükséges mennyiséget az adott alapanyagokból.
Keverjük jól össze a kovász összetevőit, majd tegyük 30-35 fokos sütőbe és kelesszük duplájára.
Közben keverjük össze a tésztához való száraz összetevőket, majd morzsoljuk bele a vajat. Adjuk hozzá a megérett kovászt és ezután dagasszuk jól ki a tésztát! ( Ha ki tudjuk húzni vékonyan „hártyásra” a tésztát, és nem szakad, akkor jó a dagasztás). Ez géppel minimum 10-15 percig tart, kézzel 30-35 perc.
Ezután fedjük le a tésztát egy darabka sütőpapírral, majd tegyük vissza a 30-40 fokos sütőbe, kb. 20 percre, hogy megkeljen. (Vagy kelesszük szobahőmérsékleten addig, amíg duplájára nő, kb. 45 perc)
Közben keverjük ki a töltelékhez puha vajat a cukorral és a fahéjjal.
Ezt követően gyúrjuk kicsit át a tésztát, nyújtsuk ki egy nagy téglalappá, és kenjük meg a fahéjas töltelékkel. Tekerjük fel a tésztát, vágjunk belőle kb. 1,5-2 cm vastagságú csigákat, helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük le felületüket egész tojással kelesszük kb. 30 percig, majd 190 fokra előmelegített sütőben süssük készre kb. 20-25 perc alatt. (A sütési idő függ a csigák nagyságától/vastagságától).
A krémsajtos mázhoz egy robotgép segítségével keverjük simára a hozzávalókat. Fontos hogy minden szobahőmérsékletű legyen, különben kicsapódhat a vaj!
Ezt követően kenjük el a mázat a még kissé langyos csigákon (ne legyenek forrók mert különben csak lefolyik a máz!)
Enjoy!
recept és kép: Reisz Daniella