Hozzávalók 20 cm-es tortaformához:
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 5 dkg fehér tönkölyliszt
- 1/2 csomag sütőpor (6 g)
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
- 2 tojás
- 1,5 dl olaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 25 dkg Magic Milk laktózmentes natúr joghurt
- 2-3 édes alma
- a tetejére:
- 3 teáskanál durvára tört törökmogyoró
- 2 teáskanál 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
Elkészítése:
A tojást és az édesítőszert a kézi mixerrel kihabosítjuk, majd folyamatos keverés mellett beledolgozzuk az olajat, a vaníliát és a joghurtot. Hozzászitáljuk a sütőporral és a szódabikarbónával elvegyített kétféle lisztet, és egyneműre keverjük. Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, és vékony szeletekre vágjuk. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, az almaszeleteket körkörösen, több rétegben elhelyezzük rajta. Megszórjuk az édesítővel elkevert tört mogyoróval, és 175 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) Pár percig pihentetjük, majd kiemeljük a formából, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Cikkekre vágva kínáljuk.
kép és recept: Sámson Anita