Hozzávalók
az áfonyás szószhoz:
- 15 dkg áfonya
- 1,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
- 2 evőkanál víz
- 1 teáskanál étkezési keményítő
a fagylalthoz:
- 2,5 dl laktózmentes Magic Milk tejszín
- 25 dkg laktózmentes mascarpone
- 2,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
- 1/2 kávéskanál bourbon vanília őrlemény
a tetejére:
- 4-5 db laktózmentes omlós keksz
- áfonya
Elkészítése:
Az áfonyás szószhoz az áfonyát és az édesítőszert összekeverjük, és addig forraljuk, hogy egy kicsit besűrűsödjön. A keményítőt elkeverjük a vízzel, és a gyümölcshöz adjuk. Forralunk rajta egyet, lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejszínt kemény habbá verjük. A mascarponét kikeverjük az édesítőszerrel és a vaníliával, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. A keveréket fagylaltgépbe öntjük, és kb. 20 perc alatt kifagyasztjuk. A kész fagylalt felét kenyérsütő formába vagy tálba simítjuk, rákanalazzuk az áfonyás szósz 2/3-át, megszórjuk a kekszmorzsával, és villával kicsit márványosra keverjük. Ráhalmozzuk a maradék fagylaltot, és az áfonyaszószt, majd 1 órára fagyasztóba tesszük. Fagylaltoskanállal adagolva tálaljuk.
recept és kép: http://www.desszertszoba.hu/