Hadarik Rita, a Rita konyhája blog írójának receptje
http://www.ritakonyhaja.hu/
A Magic Milk termékcsalád minden tagját nagyon megkedveltem, és azt gondoltam, desszertet is készítek belőlük. Már régóta szerettem volna Ferdinánd tekercset sütni, de most nem a klasszikusat, hanem egy diós, narancslekváros változatot.
Hozzávalók a tésztához:
- 300 g finomliszt (pl. tönköly finomliszt)
- csipet só
- 100 ml Magik Milc laktózmentes tej
- 15 g friss élesztő
- 100 ml Magic Milk laktózmentes tejszín
- 40 g porcukor (pl. nádcukor porítva)
- 2 tojás sárgája
Hozzávalók a töltelékhez:
- 150 g darált dió
- 80 g narancslekvár
- 2 tojás fehérje
Hozzávalók a vanília sodóhoz:
- 4 tojás sárgája
- 40 g finomliszt
- 80 g nádcukor
- 900 ml Magic Milk laktózmentes tej
- pár csepp vanília esszencia, vagy egy csomag burbon vaníliás cukor
- + 1 teáskanál zsír a forma kikenéséhez
Elkészítése:
A tésztához a tejet felmelegítjük egy teáskanál cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet a sóval. A közepébe lyukat formázunk, beletesszük a tojások sárgáját, a szobahőmérsékletű tejszínt és az élesztős tejet is. Összekeverjük, majd alaposan kidagasztjuk a tésztát. A tésztabucit lefedjük egy konyharuhával és meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket és a sodót is.
A sodóhoz 4 tojás sárgáját, a lisztet, cukrot kikeverjük egy kevés tejjel csomómentesre, majd felöntjük a maradék tejjel. Hozzáadjuk a vaníliát is. Egy lábosba öntjük, és közepes tűzön, folyamatos kevergetés mellet sodó állagúra főzzük.
A töltelékhez a diót kikeverjük a lekvárral és két tojás fehérjével. Ha a tészta megkelt, egy lisztezett felületen vékony (kb. 3 mm vastag) téglalappá nyújtjuk. Egy hideg vízbe mártott késsel egyenletesen rákenjük a tölteléket, majd a szélesebb oldalánál fogva szorosan feltekerjük a tésztát.
A tekercsből tíz egyforma méretű szeletet vágunk. Lapjára állítjuk őket, és a tenyerünk élével szép kerekre formázzuk. Egy 22 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát kizsírozunk, és belehelyezzük a tésztaszeleteket. Lefedjük a konyharuhával, és 20 percet újra kelesztjük. Majd 180 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőben 25-30 perc alatt (vagy tűpróbáig) készre sütjük.
A langyosra hűlt tekercseket a sodóval tálaljuk.