Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 dl langyos laktózmentes Magic Milk tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 20 dkg fehér tönkölybúzaliszt + a szóráshoz
- 1 csipet só
- 2 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
- 1 tojás + 1 tojássárgája
- 1,5 dl laktózmentes Magic Milk tejszín
A töltelékhez:
- 18 dkg laktózmentes étcsokoládé
- 2 dkg nyers kakaópor
- 3,5 dkg 1:4 négyszeres erősségű édesítőszer
- 2 dl laktózmentes Magic Milk tejszín
- a sziruphoz:
- 5 dkg eritrit
- 1/2 dl víz
- a tálaláshoz:
- porrá őrölt eritrit
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral, és felfuttatjuk. A kétféle lisztet keverőtálba szitáljuk, elvegyítjük a sóval és az édesítőszerrel. A közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a tojást, a tojássárgáját, a tejszínt és a felfuttatott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. A töltelékhez a tejszínt az édesítőszerrel felmelegítjük, ráöntjük az apróra tördelt étcsokoládéra, és addig keverjük, amíg egynemű nem lesz. Végül belekeverjük a kakaóport is.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kettéosztjuk, és egyenként 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Mindkét lapot megkenjük a csokoládés töltelékkel, és a hosszabb oldaluktól kezdve feltekerjük. Éles késsel hosszában kettévágjuk, majd a vágott felükkel felfelé a két tésztarudat egymáson keresztezve összefonjuk. A kalácsokat sütőpapírral bélelt kenyérsütőformába helyezzük. Letakarjuk, 30 percig kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Közben a sziruphoz felmelegítjük a vizet az eritrittel, és meglocsoljuk vele a sütőből kivett kalácsokat. 15-20 percig a formában pihentetjük, majd rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Eritritporral meghintve tálaljuk.