FODMAP-ok | Források | Helyettesítők |
Oligoszaccharidok | ||
fruktánok (FOS, inulin) | búza, hagymafélék (vöröshagyma, lilahagyma, fokhagyma, póréhagyma, medvehagyma, sallotta hagyma stb.), csicsóka, édeskömény, okra | zöldhagymaNem szükséges gluténmentes étrend, inkább pszeudogabonákkal (köles, amarant, stb.) érdemes helyettesíteni, illetve az elfogyasztott gabona mennyiséget érdemes csökkenteni. |
galaktánok (GOS) | hüvelyesek, káposztafélék | |
glukánok | búza | Szintén nem szükséges gluténmentes étrend, csak az elfogyasztandó mennyiséget kell csökkenteni vagy a pszeudogabonákkal lehet helyettesíteni. |
rezisztens keményítő | burgonya, kukorica, hüvelyesek, gesztenye, főzni való banán | rizs |
Diszaccharid | ||
laktóz | tej (nemcsak a tehéntej, hanem a kecske, juh, stb. is), joghurt, friss sajtok (pl. ricotta)laktóz tartalmú élelmiszerek | laktózmentes tej és tejtermékek |
Monoszaccharid | ||
fruktóz | A túlzott fruktóz tartalmú gyümölcskészítményeket, élelmiszereket kell kerülni, csökkenteni az étrendben: gyümölcspürék, smoothie-k, gyümölcslevek, egyéb gyümölcskészítmények (befőttek, dzsemek, lekvárok, szárított és kandírozott gyümölcsök),azok az élelmiszeripari termékek, amelyekben fruktózt használnak édesítésre (pl. a diabetikus termékek egy része ilyen),méz, kukoricaszirup,magas fruktóztartalmú gyümölcsök: kajszibarack, körte, mangó, nashi gyümölcs, görögdinnye | alma, citrusfélék, kivi, sárgadinnye, grapefriut, aprómagvas gyümölcsök (eper, málna, ribizli, feketeribizli, egres, josta, stb.) |
Cukoralkoholok | ||
xilitol mannitol maltitol sorbitol |
azok az élelmiszeripari termékek, amelyekben a cukoralkoholok az édesítők | glukóz, szacharóz (a fruktóz IBS-ben szabad formában és nagy mennyiségben okoz tüneteket, így a kristálycukor nem panasztokozó) |